Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další český vynález na 2 věci: Zachrání nás Piráti ?

eRecept  je původní český vynález. Jako IZIP, sKarta, Opencard. Že si nepamatujete, co to byl IZIP ? Výborně, tak všichni čekejte k vánocům krásný dárek. Sice funguje jen občas, ale už bude povinný a bez něj  léky nedostanete.

Česká vynalézavost, zvlášť pokud jde o nápady ve službách státu, je asi ta tajemná  idea, o které uvažoval Masaryk (státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily). Proč to dělat jako v cizině, když si to můžeme udělat po svém ?  Nepotřebujeme žádné kolumby, my si Ameriku najdeme sami. A jestli něco náhodou už dlouho funguje, není čas se zamyslet nad tím, zda by se to staré, osvědčené nedalo udělat znova jinak ?

Dańový poplatník to rád zaplatí, vždyť hrdost na český um je k nezaplacení.

Takže eRecept: Podle jeho promotérů má tyhle výhody: 

Recept má již nyní řadu výhod. Mezi ně patří zejména vyšší míra bezpečí pacienta při výdeji léku.https://www.epreskripce.cz/jake-jsou-vyhody-ereceptu

Dále jsou to tyto benefity:

  • eRecept není možné vyplnit neúplně
  • eRecept není možné zfalšovat
  • Lékař má možnost si ověřit, zda si lék pacient v lékárně skutečně vyzvedl, příp. který konkrétní lék mu byl vydán (pokud došlo k záměně léku)
  • Lékař má možnost zaslat identifikátor eReceptu pacientovi vzdáleně – pacient nemusí nutně navštívit lékaře (výhodné např. u chronických pacientů, kdy návštěva lékaře není vždy nutná)
  • SÚKL během listopadu 2017 zpřístupní bezplatnou webovou/mobilní aplikaci pro pacienty (pacient uvidí všechny recepty, které mu byly vystaveny elektronicky; pokud bude chtít, může tento přehled zpřístupnit svému ošetřujícímu lékaři) - spuštění závisí na součinnosti MVČR
  • SÚKL zpřístupní bezplatnou webovou/mobilní aplikaci pro lékaře (lékaři budou moci eRecepty vystavovat i v případě, že nemají k dispozici žádný speciální lékařský program - eRecept bude možné přímo v aplikaci)

ad 1: není možné vyplnit neúplně = neúplná adresa, telefonní číslo a nejdete to. V praxi  - adresa sice může být úplně smyšlená, telefon nesmyslný, ale to je stroji jedno. Hlavně aby byly kolonky vyplněné správně. Jinak to totiž neprojde.

ad2: není možné zfalšovat = to se ještě uvidí. Nepochybné je, že drogová mafie je připravená mnohem líp než čeští lékaři. Suroviny na výrobu perníku už se stejně dávno vozí z Polska atd. Holt se bude vozit víc všeho, o co je zájem. Opiáty, benzáče ...

ad3: Lékař má možnost si ověřit, zda si lék pacient v lékárně skutečně vyzvedl, příp. který konkrétní lék mu byl vydán = lékař v nové roli dozorce nad odbytem farmaprodukce / lékař nudící se,má roupy, tak se šťourá v análech eReceptu! Koho to zajímá? 

ad4: Lékař má možnost zaslat identifikátor eReceptu pacientovi vzdáleně – pacient nemusí nutně navštívit lékaře = aha, e-shop. Tak trochu. Uvědomili si kluci programátorští, jak vypadá typický pacient ? Senior 65+, přes 70. Popleta. Lékařů v tomhle věku je taky spíš víc než těch mladších. Už toho zažili dost. Učit se novým kouskům z donucení - to už tady bylo. Elektronické buzeraci neholdují ani lékaři, ani pacienti. A tuhle novou potřebu posílat si recepty po mejlu nebo esemeskou neměli doteď ani jeden. Staří lékaři kvůli tomu zavírají krámy. A pacienti? Budou babky na vsi někde u Bruntálu kvůli SÚKLu chodit do univerzity 3. věku učit se s aplikacemi? 

ad5: SÚKL během listopadu 2017 zpřístupní bezplatnou webovou/mobilní aplikaci pro pacienty (pacient uvidí všechny recepty, které mu byly vystaveny elektronicky = Kdo o to stojí ? Důchodci ? Budou lékaři přistiženi při podvodech ? Jakých asi ?

ad6: SÚKL zpřístupní bezplatnou webovou/mobilní aplikaci pro lékaře ...= a ono to bude fungovat ? Nefunguje to, i když by mělo. Říkají to lékaři, říkají to v lékárnách. Zkuste se zeptat. A to se zatím nic neděje. Není to povinné. Zatím to není ani poloprovoz, eReceptů jsou vydány řádově procenta.

Takže v lednu se může stát:

Buď se zdraví našich seniorů skokově zlepší, protože zhroucený systém zabrání výdeji megatun nesmyslně ordinovaných chemických léků (že lidi berou mnoho zbytečných chemikálií v lepším případě k ničemu je jistě pravda, ale to eRecept neřeší, protože to není žádný Centrální Mozek - Superdoktor, ale jenom debilní komplikace. 

Nebo se mnoha lidem dost přitíží, protože prostě přes digitální udělátko neprolezou ani léky, které prokazatelně pomáhají a zachraňují životy (třeba antibiotika, inzulin). Protože je to debilní komplikace. Informovaní pacienti tuší, že z toho bude průser a předzásobují se. Do spíže s máslem. 

Inu, český vynález. Nikde jinde nic takového nemají.

Takže: zachrání nás Piráti, dřív než bude pozdě ? Kdo jiný ve Sněmovně asi tak rozumí počítačům a korupci zároveň? Zatím to vypadá, že mladé Piráty zajímají hračky a hejblátka pro mladé. Seniorský životní styl 8 prášků ráno, 4 vpoledne a 12 večer se jich netýká. Ale zajímat by je to mělo. Už kvůli tomu, kolik to asi stálo a bude stát. 

Dnes prý o tom jedná Senát. 

P.S. Wikipedia o IZIP: 

IZIP aneb Elektronická zdravotní knížka byl projekt společnosti IZIP, a.s., vzniknuvší roku 2001. O rok později začal jeho zkušební provoz a roku 2004 už fungoval normálně. V roce 2012 byl ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem projekt jako nefunkční a neužitečný zastaven.[zdroj?] Zaregistrováno v něm v danou dobu mělo být 2,5 milionu pacientů, přes 20 tisíc zdravotníků a přes osm tisíc zdravotnických zařízení a za celou dobu své existence stál zhruba 1,8 miliardy Kč, které do něj vložil její majoritní vlastník, pojišťovna VZP.[zdroj?] Nyní se IZIP přejmenoval na Zdravel, který vlastní Nordic Investors.[1]

 

Obsah

  [ color="rgb(6, 69, 173)"skrýt] 

 

Společnost IZIP, a.s.[editovat | editovat zdroj]

Založena byla 8. února 2001 původně ještě jako společnost s ručením omezeným politiky ODS Milanem Cabrnochem a Miroslavem Ouzkým a lékařem Pavlem Hronkem. V roce 2006 se transformovala na akciovou společnost se základním jměním 2,4 milionu Kč v 2 400 ks kmenových akcií.[2]

Účel[editovat | editovat zdroj]

Účelem celého projektu bylo vytvořit systém elektronických zdravotních knížek, fungujících prostřednictvím internetu, pomocí nichž mělo být možné mezi lékaři sdílet informace o pacientech a zefektivnit i komunikaci mezi pacientem a jeho lékařem. Elektronická zdravotní knížka měla obsahovat úplnou zdravotnickou dokumentaci pacienta. Knížky mohli zdarma získat všichni občané České republiky. Systém mohl odstranit duplicity předepisovaných léků a mohl předcházet řadě lékařských omylů a systému veřejného zdravotního pojištění tak ušetřit miliardy korun.

Kritika a zastavení[editovat | editovat zdroj]

Projekt od počátku sklízel kritiku, především za své financování a svou nevyužívanost v praxi. Např. podle Mladé fronty DNES si devět zaměstnanců mělo v roce 2009 rozdělit odměny ve výši 59 milionů Kč.[3]

V listopadu 2011 bylo oznámeno na základě výsledky auditu, který si dala zpracovat VZP, že desítky milionů korun, jež VZP platí za systému elektronických zdravotních knížek končí u společností, které s nimi nemají nic společného. Účetnictví společnosti podle auditorů navíc obsahuje řadu nepřesností. [4] 28. května 2012 správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny rozhodla o vypovězení smluv na elektronické zdravotní knížky s firmou IZIP k 30. červnu. Výpovědní lhůta činí 6 měsíců, projekt skončí k 31. prosinci 2012.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Skočit nahoru^ https://zpravy.aktualne.cz/domaci/novi-vlastnici-udelali-tecku-za-minulosti-izip-prejmenovali/r~114a54e04a8311e69d46002590604f2e/ - Noví vlastníci se odstřihli od pochybné minulosti IZIP. Přejmenovali firmu a přilákali známé lékaře
  2. Skočit nahoru^ Výpis z obchodního rejstříku společnosti IZIP, a.s. [online]. Ministerstvo spravedlnosti České republiky, [cit. 2012-05-10]. Dostupné online.
  3. Skočit nahoru^ ČTK. Projekt zdravotních knížek IZIP má být do prázdnin ukončen. České noviny [online]. 10.5.2012 [cit. 10.5.2012]. Dostupné online.
  4. Skočit nahoru^ Desítky milionů na provoz IZIP končí u jiných firem
  5. Skočit nahoru^ Správní rada VZP rozhodla o vypovězení smlouvy s IZIP k 30. červnu

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Kategorie

 

 

 

 

 

 

    Autor: Michal Vimmer | středa 6.12.2017 9:34 | karma článku: 24,44 | přečteno: 1115x
    • Další články autora

    Michal Vimmer

    Pojďte, pane premiére

    „Pan prezident se systematicky zajímá o dění v České republice. Je o všem detailně informován. Nemá rád poučování a nesnáší opravy. Když se přeřekne, jedem dál, máme hodinu. Mluvit budu já, když se mě zeptá. Jasné ?“, ladí Pojar.

    16.4.2024 v 10:51 | Karma: 32,32 | Přečteno: 1518x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    V čem je ten vtip

    Jaký je rozdíl mezi stranami SPOLU ? Žádný. Voliče opozice opravdu nezajímají „programové rozdíly“, ale denní provoz. Systém Lži a Levárny aneb „Krmíme Otesánka, dokud mu chutná a nepukne“, je důvod sám k žulové jednotě.

    12.4.2024 v 8:47 | Karma: 22,34 | Přečteno: 810x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Toho si nevšímejte

    Redaktor se ptá Rakušana: Pane ministře, jak je to s těmi kvótami a povinnou solidaritou ? Rakušan: Nesmysl, nic takového jsme neschválili ! Vildumetzová: Rakušan lže ! Rakušan : Vildumetzová lže ! Redaktor : Děkuji. Není zač.

    11.4.2024 v 9:42 | Karma: 28,96 | Přečteno: 1530x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Náš československý problém

    Nevýznamných a bezvýznamných států je plné OSN. Zuří tuhý boj banánových republik o místo na slunci a přízeň mocných. Proč prohra našich favoritů v posledních slovenských volbách znamená tak těžkou ránu české politické kamarile?

    8.4.2024 v 9:34 | Karma: 25,11 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    A zase ten zlý medvěd Pu

    Je to smutné. Zlý medvěd zase vyhrál pralesní volby a bude v tom houští kralovat, dokud neumře. Zvířátka jsou holt zvířátka, jiného medvěda ani neznají, ani netuší, co to ty volby vlastně jsou a když se řekne medvěd, ozvěna je Pu!

    19.3.2024 v 15:21 | Karma: 26,59 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika
    • Nejčtenější

    Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

    22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

    Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

    Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

    18. dubna 2024

    Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

    Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

    21. dubna 2024  16:37

    Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

    Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

    22. dubna 2024  10:27

    Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

    Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

    19. dubna 2024  15:44

    Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

    Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

    25. dubna 2024

    Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

    Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

    25. dubna 2024

    Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

    Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

    25. dubna 2024

    Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

    Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

    24. dubna 2024  22:47

    Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

    Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
    Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

    Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

    • Počet článků 456
    • Celková karma 29,45
    • Průměrná čtenost 1132x
    autor: 96 hodin u Vokouna na statku (1998, komiks), Pleonasmus (2000, novela ), Bad Design (2008, ilustrovaný román)

     

    Seznam rubrik