Dítě ve slevě ?

12. 06. 2014 15:18:14
Vyspělá civilizace se pozná podle toho, že se běžně platí za věci, které jsou v tradičních společnostech zadarmo. Platíme za vodu, slunce, vzduch - i za úspěšné otěhotnění.

Pokročilá (advanced) technologie posledních desetiletí nabízí vodu balenou, sluneční záření UV spektra se prodává v soláriích, zabalená zemina se nabízí v hobby marketech, a vzduch, který býval jako poslední element zdarma a pod tlakem i u benzinových pump, se prodává sofistikovaně ve formě emisních povolenek.

Ekonomické zhodnocení živlů jako „volných statků“ srozumitelně popisuje česká Wikipedie zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Statek „Například voda. ... Voda, tak jak ji nacházíme v řekách, je statek volný (viz níže). Voda, která teče z kohoutku, už volný statek není – obsahuje v sobě i služby: je pitná, je k dispozici, kdykoliv otočíme kohoutkem, je tam, kde ji chceme mít. Takový statek už není statek volný, ale statek vzácný. Za něj jsou lidé ochotni platit.“

Zákazník (spotřebitel) vyspělé společnosti, se pozná podle toho, že považuje obchodování zdroji, jevy a životními událostmi, které by mohly být zadarmo nebo skoro grátis za normální. Situaci přiměřený postoj tedy zní „co je zadarmo, nestojí za nic“, dále „co je drahé, to je dobré = já chci taky“ , což stupňujeme (na vyšší level) „... čím dražší, tím lepší = já chci víc ...“ a úspěch i životní cíl je vyjádřen jistotou čtyř slov: „já na to mám = mám, nač si vzpomenu.“

A děti ?

Děti jako komodita (zboží) nejsou ve vyspělé (hi – tech) společnosti výjimkou. Počít dítě v dnešní době už není náhoda s vysokým rizikem přistání čápa / vrány, jak to chodilo dřív (a jak to pořád chodí v zaostalém světě) - ani zadarmo. Děti jsou vzácnější, podle ekonomcké teorie logicky dražší. Drahé dítě není pro každého, drahé dítě se stává zboží exkluzivním (výlučným) a pro někoho až nedostupným (luxusním). Že cena dětí na sociálním trhu stoupá úměrně zhoršené plodnosti mužů a žen je fakt. „...Nedostatečně vyvinuté či pomalé spermie, jejich malý počet, vyšší věk ženy, nervozita, stres, gynekologické problémy, potrat, kouření, alkohol, nežádoucí účinky některých léků, nezdravý životní styl - tyto a další problémy zapříčiňují neplodnost. Ta postihuje v České republice přibližně 15 % párů v reprodukčním věku. Moderní medicína však nabízí celou řadu řešení.... viz http://www.ordinace.cz/clanek/asistovana-reprodukce-metody-umeleho-oplodneni/

Ovšem, pokud je na vině cosi tak pofidérního jako životní prostředí (veřejný statek ?, viz http://www.epravo.cz/top/clanky/pravo-na-priznive-zivotni-prostredi-a-jeho-uplatnovani-v-praxi-17155.html ), kde cena a zodpovědnost je nevymahatelná, duch doby tedy velí nakupovat tam, kde nejde o zajíce v pytli, vím, za co platím a za kolik.

Léčba neplodnosti cestou asistované reprodukce je nákladná. U Nás sice v jistých mezích proces hradí pojišťovna (což neznamená, že je to levné), a když se nedaří, tak už se platí přímo a hodně. Otázka je, zdali je to opravdu nutné a související riziko nezbytné. (viz http://www.ivfbrno.cz/rizika-ivf/t1037 )

Atributem složité (vyspělé) technologické společnosti je široká, bezbřehá nabídka možností. Možnost co nejširší volby, výběru zboží, služeb, životního stylu a uplatnění se považuje za synonymum svobody (viz http://vimmer.blog.idnes.cz/c/399196/Valka-nebo-rakovina.html ). Svoboda volby je možná, ovšem pokud si je člověk vědom skutečně všech možností, kladů a záporů, nikoli jen vodítka „co je drahé, to je dobré.“

Takže dřív, než se toužící možná - rodič vydá na cestu hi – tech laboratorního početí dokonalého dítěte ze zkumavky na úrovni 21. století, měl by zvážit jestli méně, levněji a přirozeně není více a lépe.

Nechť se rozhodne se informovaně. Oprostí se od předsudků vůči tradiční jednoduchosti a povznese ze slepé víry v technologii (nezměňovat s vědou). Viz http://vimmer.blog.idnes.cz/c/369363/Srdicko-jatyrka-ledvinky-slezinka-plicky-mozecek.html

Vyspělá společnost je složitá, ale její komplexnost ve srovnání s lidským tělem a osobností je zanedbatelná.

Akupunktura je příležitost, jak jednoduché věci nedělat zbytečně složitě.

http://ona.idnes.cz/akupunktura-zvysuje-sanci-na-poceti-dvm-/deti.aspx?c=A080208_120132_ona_deti_jup

Autor: Michal Vimmer | čtvrtek 12.6.2014 15:18 | karma článku: 9.39 | přečteno: 1065x

Další články blogera

Michal Vimmer

A zase ten zlý medvěd Pu

Je to smutné. Zlý medvěd zase vyhrál pralesní volby a bude v tom houští kralovat, dokud neumře. Zvířátka jsou holt zvířátka, jiného medvěda ani neznají, ani netuší, co to ty volby vlastně jsou a když se řekne medvěd, ozvěna je Pu!

19.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 26.08 | Přečteno: 946 | Diskuse

Michal Vimmer

Zaručený recept na vítězství

Úkol zvítězit na bojišti i když nejsou peníze, zbraně, munice ani motivace, se zdá náročný. Přes značnou obtížnost má řešení. Stačí vypnout TV, kde 2.světová pořád ještě neskončila a otevřít si poslední kapitoly skutečných dějin.

11.3.2024 v 12:29 | Karma článku: 32.31 | Přečteno: 1196 | Diskuse

Michal Vimmer

Naše opocená pravice

Těžko říct, kdy Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. naposled tvrdil, že řídí pravicovou vládu. Českému lidu je to jedno, zvykl si, že v únoru říká něco úplně jiného než včera. Ovšem jeho fialoví voliči věří, že oni volí pravici.

22.2.2024 v 8:50 | Karma článku: 30.52 | Přečteno: 910 | Diskuse

Michal Vimmer

Komu troubí traktor ?

Fialova vláda sice nestojí za nic, ale když ne oni, tak Babiš s Okamurou a to by bylo peklo ! : Neprůstřelný argument, který stačí k životu každému z XY% věrných. Jenže není to tak docela pravda. Od toho je tady Prezident PP aby

21.2.2024 v 10:49 | Karma článku: 30.98 | Přečteno: 1074 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 7.01 | Přečteno: 86 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 138 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 378 |
Počet článků 452 Celková karma 31.08 Průměrná čtenost 1139

autor: 96 hodin u Vokouna na statku (1998, komiks), Pleonasmus (2000, novela ), Bad Design (2008, ilustrovaný román)

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...