Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špidlova slabost pro roboty 2

Včera jsem psal o Špidlově víkendovém horování pro roboty jako příkladu senzačního nadstandardu, o které chce zločinná "reformní" vláda připravit ubohé obyčejné občany. Dnes vysvětlivky a odhalení  kořene Špidlovy vášně pro roboty aneb proč vzhledem k počtu obyvatel má dnes v Evropě víc robotů jen Belgie a Švýcarsko.

Nejprve odkud pramení Špidlova láska k robotům:

http://www.novinky.cz/domaci/13791-robot-spidlovi-tancil-podal-mu-ruku-a-prekvapil-cestinou.html

cituji:

Plynulou češtinou, ladnou chůzí i tanečními kreacemi ve čtvrtek překvapil robot ASIMO předsedu vlády Vladimíra Špidlu i ostatní hosty večeře, pořádané pro japonského premiéra Džuničira Koizumiho. Bílý, 120 centimetrů vysoký ASIMO, vpochodoval suverénně do jídelny Hrzánského paláce rovnou ke Špidlovi.

čtvrtek 21. srpna 2003, 21:23 - PRAHA

 

pokračování citace:

"Pozdravil ho a oba si poté podali ruku. ASIMO také pronesl se sklenkou v ruce přípitek: "Na přátelství lidí a robotů". Šampaňské však nechtěl, neboť je prý ještě nezletilý.

Přítomnost roztomilého elektronického stvoření vyvolala upřímný smích nejen u premiéra, ale i dalších stolujících a zástupu novinářů. "Těší mne, pane premiére Špidlo. Jsem robot, velvyslanec dobré vůle," představil se ASIMO, jemuž na hrudi svítila dvě malá světélka, zelené a červené.

"Prosím, podívejte se, jak dovedu tančit," řekl pak robot a začal za všeobecného veselí plesat v rytmu disco. Sám si pak požádal o potlesk a posteskl si, že v Evropě toto léto panují velká vedra. "Kdyby mě pan spisovatel (Karel) Čapek viděl, určitě by byl překvapen," vzpomněl si pak na českého literáta, který dal v roce 1920 světu slovo robot.

Špidla se těšil celý den

Špidla se na robota ASIMA těšil celý den. "Já mám rád vědu a různé technické pokročilé věci," řekl. Tančit, jak o tom spekulovala média, s ním však nechtěl. "On je dost malinký. Potřesu mu rukou nebo chapadlem. Tak si ho trošku osahám jako zajímavou technickou kuriozitu, " uvedl před večeří. Robotkovi se v jídelně líbilo, nezapomněl ani zamávat do kamer a objektivů. "Bylo mi s vámi hezky," rozloučil se nakonec.

Technologickou podívanou Špidla japonskému premiérovi oplatil dárkem v podobě malého Golema, umělého člověka - pražské legendy sahající až do 15. století. "Historie robotů podle všeho začala v Praze," konstatoval při předávání.

Konec citace a zřejmě vysvětlen proč si eurokrat Špidla, salónní zastánce slabých, nemocných, pracujících a ponížených vybral zrovna ROBOTA jako příklad terpeutického prostředku, o který má být ubohý lid připraven. Kdyby Špidlu skutečně zajímal rozdíl standardem a nadstandardem, reálná nerovnost v současném a budoucím českém zdravotnictví, nespravedlivé a nedůstojné poměry v některých českých nemocnicích a blázincích ( o tom příště), nežvanil by před národem o ROBOTECH.

o ROBOTECH toho víc ví pan Holub. Protože čtenáři blogu odkazy nečtou, zde doslovná citace článku dokumentujícho, že ROBOT v českém zdravotnictví zatím není příkladem odpíraného technologického zázraku, ale KORUPCE:

Roboti odhalují, jak VZP bez kontroly roztáčí miliardy

13:03 | 5.11.2010Petr Holub

    Robot da Vinci, drahý přístroj k operacím prostatyAutor: www.srhs.orgvětší obrázek »

    Praha/Velké Meziříčí - Výdaje na nemocnice se od roku 2006 zvýšily o 30 miliard. Jde o peníze, které jsou nemocnicím každým rokem přiděleny bez výběrových řízení a bez státní kontroly.

    Příklad?

    Největší tuzemské centrum robotické chirurgie, které bylo zřízeno v lesích nedaleko Velkého Meziříčí.

    Americký robot da Vinci provede ve zdejší Nemocnici svaté Zdislavy 250 zákroků, ze dvou třetin jde o operace prostaty.

    Za každý zákrok zaplatí pojišťovny 140 tisíc korun. To je o 110 tisíc víc, než stojí operace prostaty bez robota.

    "Naše centrum zahájilo činnost v květnu 2007," vysvětluje šéf robotického centra Jaroslav Tvarůžek a dodává: "Spektrum operovaných pacientů je tvořeno zejména onkologickými indikacemi."

    Jde o mimořádně výhodnou investici.

    Robot se zaplatí

    Robota da Vinci dodává společnost Hospimed v ceně do šedesáti milionů korun. Každý výkon na robotu uhradí z této částky 100 tisíc korun. Nemocnice svaté Zdislavy tak svou investici splatila už za dva a půl roku.

    Příklad robotického centra na Vysočině je příkladem, jak rozděluje peníze Všeobecná zdravotní pojišťovna. Právě její úředníci v čele s ředitelem Pavlem Horákem rozhodují o tom, kolik výkonů a za kolik zaplatí jednotlivým nemocnicím.

    Výhodný byznys mohli nemocnici u Velkého Meziříčí přidělit bez výběrového řízení i bez projednání ve správní radě VZP.

    "O tomto případu jsme nejednali," tvrdí člen správní rady Michal Sojka. Potvrzují to i další radní, které Aktuálně.cz oslovilo.

    Stačilo napsat do VZP

    Všeobecná zdravotní pojišťovna nedokázala během tří dnů odpovědět, kdo rozhodl o tom, že se chirurgické centrum za tak výhodných podmínek přidělilo právě nevýznamné nemocnici na Vysočině.

    Dosud provozovala jen tři oddělení: chirurgie, interna a nově zřízená ortopedie.

    Neexistuje ani žádná koncepce, ze které by vyplývalo, proč dala VZP přednost klinice u Velkého Meziříčí před pražskou Nemocnicí Na Homolce nebo brněnskou nemocnicí U svaté Anny, které dnes vykazují na robotovi o polovinu méně výkonů.

    Bližší informace o tom, jak vznikla dohoda s VZP, odmítá sdělit také lékař Tvarůžek: "Prostě jsme písemně oslovili všechny zdravotní pojišťovny. Centrum bylo vytvořeno pouze usilovnou prací a entusiasmem celého týmu a nikoliv přesvědčováním někde a někoho," říká muž, který řídí robotické centrum a kterému od roku 2003 zároveň patří celá nemocnice.

    Nákup bez paragonu

    V případu robota od svaté Zdislavy zůstává ještě jedna nevysvětlitelná otázka.

    Nemocnice z Vysočiny sice žije z veřejných peněz, jako soukromá firma ale nemusí zveřejnit přesnou částku, za kterou robota koupila. Teoreticky nejde vyloučit ani možnost, že si ho od dodavatelské firmy Hospimed pouze pronajala. Tím by se výnos z operací ještě zvýšil.

    Majitel nemocnice Tvarůžek i ředitel Hospimedu Jindřich Řehák tvrdí, že k obchodu opravdu došlo. Odmítají však předložit kupní smlouvu.

    "Systém da Vinci jsme koupili. Okolnosti a podrobnosti tohoto obchodního případu nejsme jako privátní subjekt povinni sdělovat," vysvětlil Tvarůžek. "Nemocnice svaté Zdislavy nabyla robotický systém daVinci řádným nákupem a úhradou za tento nákup. Další informace považujte za neveřejné," potvrdil i Řehák.

    Jedině kupní smlouva by však vyvrátila zásadní pochybnost.

    Nákup či leasing robota není evidován v žádné z účetních uzávěrek, které nemocnice předložila obchodnímu rejstříku v letech 2006 až 2009. Robot chybí i ve výčtu hmotného majetku nemocnice. Na dotaz, proč se nákup přístroje za 60 milionů neobjevil v účetnictví, odpovídá doktor Tvarůžek striktně: "Necítím povinnost poskytovat tato firemní data."

    Julínkovo pravidlo

    Nemocnice svaté Zdislavy získala bez veřejné soutěže zakázku, za kterou jí zdravotní pojišťovny během tří let zaplatily přes 100 milionů korun.

    Jde však pouze o zlomek peněz, které pojišťovny po roce 2007 rozdělily stejným způsobem. Umožnil jim to ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který tehdy zavedl nový model financování nemocnic.

    Až do roku 2007 dostávaly nemocnice paušál, který se každoročně zvyšoval o několik procent. Pak Julínek pojišťovnám nařídil, ať nemocnice dostanou paušálem jen část peněz. Další finance mohou získat, když se dohodnou s pojišťovnami, aby jim zaplatily za nové služby.

    Z údajů Českého statistického úřadu a Ústavu pro informace ve zdravotnictví vyplývá, že se nemocnicím odkázaným na paušál nezvýšily od roku 2006 příjmy ani o korunu. Částka za "nové služby" přidělované bez veřejných soutěží zato dosahuje třiceti miliard korun ročně.

    Velmoc z rozhodnutí VZP

    Peníze inkasovaly nemocnice, které zřizovaly speciální centra zaměřená zvláště na onkologii, kardiologii a moderní chirurgické metody. Vedle Nemocnice svaté Zdislavy do této kategorie patří také velké nemocnice Prahy, Brna, některých krajských měst a některé soukromé nemocnice.

    Potvrzují to i data Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jen za dva roky platnosti Julínkova pravidla se rozhodnutím VZP zvýšily příjmy ústavů, jako jsou Nemocnice svaté Zdislavy, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, IKEM či Karvinská hornická o třetinu.

    Čtěte více:

    Anonymní úředníci rozhodovali bez předem stanovené strategie a Česko v investicích do zdravotnických technologií překonalo všechny své sousedy. Dnes má konkrétně šest robotických center, zatímco mnohem bohatší Rakousko jen dvě. Osmkrát větší Německo se zatím spokojilo s šestnácti roboty. Vzhledem k počtu obyvatel má dnes v Evropě víc robotů da Vinci jen Belgie a Švýcarsko.

    KONEC CITACE Roboti odhalují, jak VZP bez kontroly roztáčí miliardy - Aktuálně.cz

    Dodávám:

    Čtením diskuze pod článkem jsem se ujistil, že schopnost číst je jedna věc, ale pochopit o čem článek je už je pro mnohé čtenáře úkol, se kterým si neví rady. Může to být vinou autora. Bohužel, výkřiky těchto "čtenářů" svědčí jen o tom, že místo písmen vnímají jen barvu. Někdo prostě vidí oranžově, jiný modře a slova mezi tím jim unikají.

    Těm se omlouvám, že jsem je zdržoval.

    Autor: Michal Vimmer | úterý 24.5.2011 9:20 | karma článku: 19,07 | přečteno: 1449x
    • Další články autora

    Michal Vimmer

    Pojďte, pane premiére

    „Pan prezident se systematicky zajímá o dění v České republice. Je o všem detailně informován. Nemá rád poučování a nesnáší opravy. Když se přeřekne, jedem dál, máme hodinu. Mluvit budu já, když se mě zeptá. Jasné ?“, ladí Pojar.

    16.4.2024 v 10:51 | Karma: 32,03 | Přečteno: 1438x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    V čem je ten vtip

    Jaký je rozdíl mezi stranami SPOLU ? Žádný. Voliče opozice opravdu nezajímají „programové rozdíly“, ale denní provoz. Systém Lži a Levárny aneb „Krmíme Otesánka, dokud mu chutná a nepukne“, je důvod sám k žulové jednotě.

    12.4.2024 v 8:47 | Karma: 22,34 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Toho si nevšímejte

    Redaktor se ptá Rakušana: Pane ministře, jak je to s těmi kvótami a povinnou solidaritou ? Rakušan: Nesmysl, nic takového jsme neschválili ! Vildumetzová: Rakušan lže ! Rakušan : Vildumetzová lže ! Redaktor : Děkuji. Není zač.

    11.4.2024 v 9:42 | Karma: 28,95 | Přečteno: 1521x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Náš československý problém

    Nevýznamných a bezvýznamných států je plné OSN. Zuří tuhý boj banánových republik o místo na slunci a přízeň mocných. Proč prohra našich favoritů v posledních slovenských volbách znamená tak těžkou ránu české politické kamarile?

    8.4.2024 v 9:34 | Karma: 25,11 | Přečteno: 1043x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    A zase ten zlý medvěd Pu

    Je to smutné. Zlý medvěd zase vyhrál pralesní volby a bude v tom houští kralovat, dokud neumře. Zvířátka jsou holt zvířátka, jiného medvěda ani neznají, ani netuší, co to ty volby vlastně jsou a když se řekne medvěd, ozvěna je Pu!

    19.3.2024 v 15:21 | Karma: 26,59 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Zaručený recept na vítězství

    Úkol zvítězit na bojišti i když nejsou peníze, zbraně, munice ani motivace, se zdá náročný. Přes značnou obtížnost má řešení. Stačí vypnout TV, kde 2.světová pořád ještě neskončila a otevřít si poslední kapitoly skutečných dějin.

    11.3.2024 v 12:29 | Karma: 32,39 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Naše opocená pravice

    Těžko říct, kdy Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. naposled tvrdil, že řídí pravicovou vládu. Českému lidu je to jedno, zvykl si, že v únoru říká něco úplně jiného než včera. Ovšem jeho fialoví voliči věří, že oni volí pravici.

    22.2.2024 v 8:50 | Karma: 30,69 | Přečteno: 948x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Komu troubí traktor ?

    Fialova vláda sice nestojí za nic, ale když ne oni, tak Babiš s Okamurou a to by bylo peklo ! : Neprůstřelný argument, který stačí k životu každému z XY% věrných. Jenže není to tak docela pravda. Od toho je tady Prezident PP aby

    21.2.2024 v 10:49 | Karma: 31,16 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Přijelo nám do Prahy evropské řešení

    Nic tolik nepotěší premiéra exrektora prof. PhDr.Petr Fiala,Ph.D.,LL.M. jako skutečně evropské řešení. Není lepšího léku na domácí šmíru, beznaděj a nemohoucnost než osvědčené evropské postupy. Naposled, pomalu, ale přec jedou

    19.2.2024 v 9:37 | Karma: 35,50 | Přečteno: 1433x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Šťastný a vysmátý PF

    "Situace je složitá, ale příští rok bude všechno už jenom lepší," slibuje PF, model 2024. Jak to náš pan premiér teď ví tak jistě, když o vánocích 2021 taky netušil, co se stane v únoru 2022, je zbytečné lušit. Ledaže by ...

    20.12.2023 v 11:06 | Karma: 34,82 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Hamás propouští, Středula nabírá

    Notoricky spokojená sorta mediálních kazatelů se pohoršuje nad tím, že "stávkující si berou děti jako rukojmí" aneb stávka je fuj, takhle se to nedělá,tudy cesta nevede. Správná stávka nebolí, nikdo o ní neví, ani si jí nevšimne!

    27.11.2023 v 10:01 | Karma: 24,01 | Přečteno: 510x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Nic složitého

    "Situace je složitá, a vy takhle !," zlobí se premiér rektor prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. exkluzivně pro poslušná média na svoje kolegy učitele, školníky, kuchařky, asistenty atd. z inkluzivního školství. Složitá ? Proč ?

    23.11.2023 v 11:39 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Tlustá gumová čára

    Už 34 let od vzkříšení mrtvého studenta Śmída. No a? V r.1989 byl 34 let daleko rok 1955. Co o se stalo 10 let po válce, to nás tenkrát moc nedojímalo, ani nezajímalo. Zajatí Němci se vraceli ze SSSR, skončila okupace Rakouska ...

    16.11.2023 v 10:58 | Karma: 32,31 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Vánoce v Africe

    Premiér rektor Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M., v brněnských salónech 80.let proslulý jako skvěle informovaný snob, arbitr vybraného vkusu, který vždycky ví první, co se v Praze nosí, nikdy nepřestal sledovat módní trendy.

    9.11.2023 v 10:06 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1146x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Světová válka ? To zvládnem.

    Analytici řeší, jestli hrozí světová válka, kdy, kde a proč začne. Ukrajina ? Izrael ? Tajvan ? Vzhledem k tomu, že cílem světové války 1 a 2 bylo Německo, ergo zničení Evropy, můžeme být klidní. Už pár let běží. A zvykli jsme si.

    8.11.2023 v 9:01 | Karma: 18,95 | Přečteno: 491x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Vypnout, zapnout !

    Kovid skončil Ukrajinou, Ukrajina skončila Izraelem a Izrael končí halloweenem. Abychom snad netrpěli nedostatkem skutečné krve, ran, jizev, modřin, hniloby a smrti, užijeme si Unás na Západě rej oživlých mrtvol, Svátek zesnulých.

    31.10.2023 v 8:51 | Karma: 13,66 | Přečteno: 322x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Čertví, co je to to hejtfrý

    Žít s davem, to je spousta společných zážitků ! Přehršel nečekaných dobrodružství ! Sotva se začneš nudit, šup a je tu nové vzrušení. Je suis Charlie ! Musíme se semknout ! Zachraňte seniory ! Všichni jsme A, B, C, D ... Židé !

    11.10.2023 v 8:59 | Karma: 19,37 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Tajemství vládního úspěchu

    Nesrovnávat se, to je celé. Že je někde něco levnější, jinde jsou rychlejší, a onde zase vyspělejší? No a co? Doma je doma. Našinec může být naprosto spokojen. Stačí nesrovnávat nesrovnatelné. Že vláda tvrdí dnes to a zítra opak?

    9.10.2023 v 10:10 | Karma: 27,89 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Dobytí Prahy

    Arogantní Pražák, tvor na vsi dobře známý tím, že všechno ví nejlíp, všude byl dvakrát, všechno jakoby mu patřilo a domorodci pohrdá - odchází poražen na smetiště Dějin. Praha už nevládne, už nerozhoduje, Praha je kaput. Náhoda ?

    22.9.2023 v 8:57 | Karma: 23,10 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika

    Michal Vimmer

    Špatně načasovaná bomba

    Pražským demonstracím lze z gauče vytknout třeba :Dubnová byla bezzubá, skončila obklíčením prázdné budovy Vlády. Fiala totiž zrovna uletěl do Ázie.V sobotu si zase odskočil na dny NATO do Mošnova. Bomba tikala tik tak dál, až do

    19.9.2023 v 8:04 | Karma: 26,90 | Přečteno: 744x | Diskuse| Politika
    • Počet článků 456
    • Celková karma 29,42
    • Průměrná čtenost 1132x
    autor: 96 hodin u Vokouna na statku (1998, komiks), Pleonasmus (2000, novela ), Bad Design (2008, ilustrovaný román)

     

    Seznam rubrik